Jeśli tak, zamieść zdjęcia i porozmawiaj tutaj!
Czy to nie byłoby GVWR + maksymalna zdolność holowania?Czy ktoś zna ocenę GCVWR dla SC Limited AWD? GCVWR to Gross Combined Vehicle Weight Rating. Jest to maksymalna dopuszczalna waga, jaką mogą ważyć razem Twoja ciężarówka i przyczepa.
Zdecydowanie.Nie zapomnij dodać wagi pełnego zbiornika paliwa (nieco ponad 100 funtów) do jednej z liczb ładowności.
Kupujemy małą (21') łódź, a całkowita waga z silnikiem i przyczepą wynosi około 4100 funtów. Dobrą wiadomością jest to, że mogę zaparkować przyczepę na swoim podwórku, a przejazd do rampy dla łodzi rzadko przekracza 5 mil przy 40 mil na godzinę. Gdybym pomyślał, że muszę jechać dalej lub z większą prędkością, na pewno przeszedłbym na coś w rodzaju dużego SUV-a w porównaniu do pickupa.Mówiłem od samego początku, że holowanie w pobliżu maksimum z SC doprowadzi do rozczarowania. To tylko moje zdanie, ale żeby być bezpiecznym, weź ocenę holowania i podziel ją na pół, jeśli planujesz dużo holować. SC to tylko CUV z unibody, a nie ciężarówka BOF, jest powód, dla którego produkują pełnowymiarowe ciężarówki (z dodatkowym chłodzeniem, innym przełożeniem, czyli prawdziwym "pakietem holowniczym"), takie pojazdy są idealnie przystosowane do zadań holowniczych. Kiedyś holowałem swoją łódź dieslem Ram i to było marzenie... całkowite spokojne doświadczenie w porównaniu do mojej średniej wielkości ciężarówki, gdzie można było poczuć, jak przyczepa walczy z tobą, mimo że mieściłeś się w limitach. Od tamtej pory wierzę, że jest to obszar, w którym preferowany jest przerost formy nad treścią.
Kiedy po raz pierwszy zacząłem holować w 1999 roku, miałem Forda Rangera, który był oceniany na holowanie 5 tys. funtów, ale miał trudności z pociągnięciem 3 tys. funtów. Przez około 50 mil nie było to w ogóle problemem, ale holowanie 200 mil każdego weekendu uświadomiło mi, że muszę ulepszyć. Przejście na Dakotę, która była oceniana na holowanie prawie 7 tys. funtów, radziło sobie z obciążeniem o wiele lepiej. Moc V8 w porównaniu do V6 pomogła, a także dłuższy rozstaw osi i ogólnie cięższa ciężarówka (Quad Cab z pełnym pakietem holowniczym) zrobiły ogromną różnicę. SC będzie miał więcej mocy niż mój Dak, więc nie ma się czym martwić, ale krótszy rozstaw osi i brak dodatkowego chłodzenia mnie przerażają. Moja łódź stojąca na przyczepie ma prawie 24 stopy długości, to dużo fizycznej przestrzeni do kontrolowania, mimo że waży tylko 2500 funtów. Nie mam pojęcia, jak ludzie holują kampery, które mają znacznie większy profil na wietrze, będą szarpane przez sam rozmiar, nawet jeśli waga mieści się w granicach SC.
Podsumowując: nie można złamać praw fizyki, jeśli rzecz, którą holujesz, jest większa (wymiarowo) lub cięższa niż sam pojazd holowniczy, wpadniesz w sytuację, w której przyczepa macha psem.
Zanim stwierdzisz, że uciąg jest zasadniczo bez znaczenia, obejrzyj recenzję wideo trzech różnych małych ciężarówek holujących w górach Kolorado. 4K funtów. Santa Cruz jest jednym z nich.Kupujemy małą (21') łódź, a całkowita waga z silnikiem i przyczepą wynosi około 4100 funtów. Dobrą wiadomością jest to, że mogę zaparkować przyczepę na swoim podwórku, a dojazd do slipu rzadko przekracza 5 mil przy 40 milach na godzinę. Gdybym uważał, że muszę jechać dalej lub z większą prędkością, zdecydowanie przeszedłbym na coś w rodzaju dużego SUV-a zamiast pickupa.
Paliwo jest zawsze wliczone. Niektórzy twierdzą, że kierowca o wadze 150 funtów jest również wliczony w ładowność, ale nigdy tego nie widziałem. Jest on uwzględniony w gcvwr, więc ludzie się mylą.Przepraszam za pomyłkę. Masa własna w formule uwzględnia już paliwo i inne płyny. Myślałem o masie suchej.
Tak, to wszyscy mówią, opcje powinny zmienić ładowność. Zabawne jest to, że wciąż próbuję dowiedzieć się, że 1411 wydaje się być ładownością dla każdej innej konfiguracji SC. GVWR minus masa własna jest zawsze wyższa. Uniwersalna liczba nie ma sensu z punktu widzenia inżynierii, może tylko z perspektywy działu prawnego lub kogoś zbyt leniwego, by zrobić inną naklejkę. IDK.Paliwo jest zawsze wliczone w cenę. Niektórzy twierdzą, że kierowca o wadze 150 funtów jest również wliczony w ładowność, ale nigdy tego nie widziałem. Jest on uwzględniony w gcvwr, więc ludzie są zdezorientowani.
W przypadku ciężarówek ładowność to to, co możesz przewieźć z każdą opcją w swojej ciężarówce. Dodaj 5-funtową ładowarkę bezprzewodową jako opcję fabryczną, a ładowność na naklejce na Twoim pojeździe będzie mniejsza niż w przypadku identycznej ciężarówki innych osób bez ładowarki. Dodaj 500-funtowy szyberdach lub skrzynię rozdzielczą i przód, a Twoja ładowność może być o 1 tys. funtów mniejsza niż w przypadku identycznej ciężarówki innych osób bez tych elementów.
IDK. Przypuszczam, że mogli wziąćTak, to mówi każdy, opcje powinny zmienić nośność. Zabawne jest to, że wciąż próbuję rozgryźć, że 1411 wydaje się być nośnością dla każdej innej konfiguracji SC. GVWR minus masa własna jest zawsze wyższa. Uniwersalna liczba nie ma sensu z punktu widzenia inżynierii, może tylko z perspektywy działu prawnego lub kogoś zbyt leniwego, by zrobić inną naklejkę. IDK.
OK, wracamy z naszej podróży chrzcielnej z naszą przyczepą InTech Sol Horizon Rover za naszym SC. Chociaż zdecydowanie można było zauważyć, że SC ciągnął ciężki ładunek, ponieważ potrzeba było sporo gazu, aby ruszyć z miejsca, po ruszeniu zestaw wydawał się stabilny i nigdy nie myślałem, że sprawy są ryzykowne.Świetnie! Byłbym wdzięczny. Nie dostaniemy naszej przyczepy do jesieni, więc wciąż zbieram informacje, kiedy tylko mogę!
przypadkowe powielenie zdjęcia. przepraszam.OK, wróciliśmy z naszej podróży chrzcielnej z naszą przyczepą InTech Sol Horizon Rover za naszym SC. Chociaż zdecydowanie można było zauważyć, że SC ciągnął ciężki ładunek, ponieważ wymagało to sporo gazu, aby ruszyć z miejsca, to po ruszeniu zestaw wydawał się stabilny i nigdy nie myślałem, że sytuacja jest ryzykowna.
Byłem pod wrażeniem tego, jak dobrze SC jechał z ponad 3500 funtami za nim. SC jeździ jak zwinny samochód i nawet holując ciężki ładunek, był płynny, cichy i wygodny. Jechaliśmy drogą I-68 w zachodnim MD, gdzie jest wiele długich, dość stromych wzniesień (jak na standardy Wschodniego Wybrzeża... nie na standardy Gór Skalistych), które ciągną się przez wiele mil. To rodzaj długich podjazdów, które mają trzeci pas po prawej stronie dla ciężarówek, które wszystkie jadą z włączonymi światłami awaryjnymi z prędkością 40 mil na godzinę. SC szybko sobie z nimi poradził, z łatwością utrzymując prędkość 65-70 mil na godzinę, z dużą mocą do wykorzystania. Nigdy nie było trudno ani męcząco.
Moja jedyna, nadrzędna skarga? Zbiornik paliwa!! OMG, to najmniejszy mały zbiornik paliwa. Podczas ciągnięcia Horizon, uzyskaliśmy około 9-10 mpg. Wirtualny wskaźnik paliwa spadł jak kamień i musieliśmy tankować mniej więcej co półtorej godziny, aby mieć pewność, że nam nie zabraknie. To było żałosne. Pół żartem rozważam zainstalowanie w skrzyni ładunkowej ciężarówki stałego, dodatkowego zbiornika paliwa. To było takie głupie.
Podsumowując, SC wykonał naprawdę świetną robotę. Jest naprawdę zwinny jak na ciężarówkę i ciągnie zaskakująco dobrze.
Uwagi:
Hak rozkładu masy: Obowiązkowy.
A takżę, zawahałbym się przed załadowaniem cięższego ładunku na ciężarówkę, ponieważ zauważyłem, że toczy się mała wojna o wagę, a przyczepa prawie dorównywała ciężarówce. Jeśli byłaby to rywalizacja w zapasach, czego mam nadzieję, że nigdy nie będzie.
View attachment 8629 View attachment 8629
To również część moich obaw. Mój obecny Dakota ma zasięg holowania 240 mil (ze zbiornikiem 24 galonowym). Jeśli SC osiąga tylko 10 MPG, to zasięg wynosi zaledwie 160 mil i będzie problemem, ponieważ moja normalna podróż to 200 mil. Mam over/under dla holowania mojej małej łodzi (16' = ok. 2500#) na 15 MPG. Wszystko poniżej tego będzie dużym rozczarowaniem... wszystko powyżej i będę tańczył szczęśliwy taniec.Mój główny zarzut? Zbiornik paliwa!! OMG, to najmniejszy mały zbiornik paliwa. Podczas ciągnięcia Horizon, uzyskaliśmy około 9-10 mpg. Wirtualny wskaźnik paliwa spadał jak kamień i musieliśmy tankować mniej więcej co półtorej godziny, aby mieć pewność, że nam nie zabraknie. To było żałosne. Pół serio rozważam zamontowanie stałego dodatkowego zbiornika paliwa w skrzyni ładunkowej ciężarówki. To było takie głupie.